DİKSİYON VE AKICI KONUŞMA
Düzgün bir diksiyon günümüzde sık tekrar edilen ve giderek kritikleÅŸen bir beceridir. Günümüzde birçok olumsuz etken insanların düzgün bir Türkçe ile konuÅŸmasını engellemektedir. Sosyal medya bunların başında gelmektedir. Kekemelik gibi bazı konuÅŸma bozuklukluları ise doÄŸuÅŸtan gelmektedir. Sonradan ya da doÄŸuÅŸtan olsun konuÅŸma bozukluklularının üstesinden gelmek mümkündür. Bu ise nitelikli bir diksiyon eÄŸitimi ile gerçekleÅŸebilir. Bazı pratikler ile kekemelik, pelteklik, ses kayıpları ve ÅŸive gibi sorunlar çözülebilir. Burada önemli olan konuÅŸma sırasında kullanılan kasların geliÅŸimi ve doÄŸru nefes almanın saÄŸlanmasıdır. Bunların yanı sıra kısık ses, monotonluk ve konuÅŸurken nefes kesilmesi de yine bazı pratikler ile aşılabilir. Önemli olan bu gibi sorunlara doÄŸru yöntemlerle yaklaÅŸmaktadır. Bütün bunların saÄŸlanması ile düzgün bir diksiyon ile akıcı konuÅŸmak mümkün olabilir.
İletiÅŸim sadece akıcı konuÅŸmakla ilgili deÄŸildir. SaÄŸlıklı bir iletiÅŸim için anlatmanın bütün araçları doÄŸru kullanılmalıdır. Diksiyon sadece bunlardan birdir. Bunun yanında beden dili, hitabet, tonlama ve artikülasyonun gibi birçok alan vardır. Bu alanların her birinin geliÅŸesi gerekmektedir. Kısaca konuÅŸma becerilerini geliÅŸtirmek insanın sosyal hayatında baÅŸarılı olmasını ve özgüven kazanmasını saÄŸlar. Bu becerilerin geliÅŸmesi için de profesyonel bir destek alması gerekmektedir.
​
EĞİTİM DANIŞMANLIĞI
EÄŸitim Danışmalığı, öÄŸrencinin eÄŸitim sürecinin doÄŸru bir biçimde yürütülmesi için verilen destektir. Bu destekle öÄŸrencinin okul içi ve okul dışı etkinliklerin planlanması amaçlanır. EÄŸitim süreci dağınık ve kontrolsüz ilerleyen bir öÄŸrenci uzun saatler çalışsa da maalesef baÅŸarıya ulaÅŸamaz. ÖÄŸrencinin baÅŸarıya ulaÅŸması için mutlaka bir yol haritasına ihtiyaç vardır. Bu yol haritası ise bir alan uzmanı tarafından belirlenmelidir. Böylelikle öÄŸrenci gün içinde ne yapması gerektiÄŸini bilerek hareket eder. Dolayısıyla sistematik bir çalışmayla baÅŸarıya ulaÅŸabilir. Bu eÄŸitim desteÄŸinin içinde sadece üniversiteye yönelik bir rehberlik hizmeti yoktur. İlkokuldan liseye tüm eÄŸitim ve öÄŸretim sürecini kapsayan bir yol gösterme çalışması vardır. Kısaca EÄŸitim Danışmanlığı öÄŸrencinin otokontrol hakimiyetini kaybettiÄŸi anlarda onu doÄŸru seçeneklere yönlendiren bir destek hizmetidir.
​
Sercan Çelik
MuÄŸla Sıtkı Koçman Üniversitesinde Edebiyat Bölümünü okudu. Yine aynı Üniversitenin EÄŸitim Programları ve ÖÄŸretim Bölümünde yüksek lisansını tamamlayıp bilim uzmanı oldu. ÇeÅŸitli özel ve devlet kurumlarında Edebiyat, Türkçe, Diksiyon ve Yaratıcı Drama öÄŸretmeni olarak çalıştı. Bunların yanı sıra özel olarak öÄŸrenciler için EÄŸitim Danışmalığı yaptı. Altı yıllık meslek deneyimiyle, ZAYKA Sanat Atölyelerinden Drama, Diksiyon ve EÄŸitim Danışmanlığını yürütmektedir.